Custom Search

jeudi 8 décembre 2011

(Translations) The Guru Myth - Міф про гуру

Ryan Brush

Оригінал можна прочитати тут.

Кожен, хто займався розробкою достатньо довго, чув питання на зразок такого:


В мене вилітає виключення XYZ. Ти часом не знаєш, в чому справа?

Ті, хто задають такі запитання, рідко додають до опису проблеми слід стеку(stack traces), логи реєстрації помилок, або будь-який контекст, у якому виникла дана проблема. здається, що вони вважають, що ви думаєте якимось інакшим способом, що рішення з’являються перед вами без аналізу, який базується на фактах. Вони вважають, що ви -- гуру.

Таких запитань слід очікувати від людей, не знайомих з програмним забезпеченням: для них системи видаються мало не магією. Що мене турбує -- це такі випадки у спільноті програмного забезпечення. Подібні питання постають при проектуванні програм, наприклад: “Я пишу керування запасами(inventory management).Чи варто використовувати оптимістичне блокування(optimistic blocking)?” Парадоксально, але той, хто задає питання, часто може дати кращу відповідь, ніж той, кого запитують. Той, хто питає, скоріше за все, знає контекст і вимоги, а також може прочитати про переваги і недоліки різних стратегій. Втім, вони очікують від вас розумної відповіді без контексту. Вони очікують чаклунства.

Настав час індустрії програмного забезпечення розвіяти цей міф про гуру. “Гуру” -- це люди. Вони керуються логікою і системно аналізують задачі, як і всі ми. Вони користуються своїм досвідом та інтуіцією. Гляньмо на найкращого програміста, якого ви знаєте. Був час, коли він знав про програмування менше, ніж ви знаєте зараз. Якщо хтось здається вам гуру, то це результат років навчання і тренування розуму. “Гуру” -- це просто розумна людина з невгамовною цікавістю.

Звичайно, залишається велика різниця у природних здібностях. Багато хакерів розумніші, обізнаніші і продуктивніші, ніж я міг би коли-небудь бути. Незважаючи на це, розвінчання міфу про гуру має і позитивний вплив. Наприклад, працюючи з кимось розумнішим за мене, я напевне займатимусь біганиною, щоб забезпечити цій особі достатні умови, щоб вона могла ефективно використовувати свої навички. Розвіювання міфу про гуру також означає усунення перепон для розвитку. Замість магічного бар’єру я бачу простір, в якому можна розвиватися.

Нарешті, одна з найбільших перешкод в програмному забезпеченні - розумні люди, які цілеспрямовано поширюють міф про гуру. Це може бути проявом егоїзму або стратегією для того, щоб набити собі ціну в очах клієнта чи роботодавця. За іронією долі, таке ставлення може зробити розумних людей менш цінними, оскільки вони не сприяють розвитку своїх колег. Нам не потрібні гуру. Нам потрібні фахівці, які прагнуть розвивати інших фахівців у своїй галузі. Тут достатньо місця для всіх.





Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire