Custom Search

jeudi 8 décembre 2011

(Tranlations) Постійно вчитись - Клінт Шанк

Стаття з книги 97 Things Every Programmer Should Know. Величезне спасибі друзям за допомогу з перекладами. Буду вдячний за будь-які зауваження щодо помилок чи неточностей. Ну що ж, поїхали!

В оригіналі статтю можна прочитати тут.

Clint Shank
Ми живемо в цікаві часи. Розробка поширюється по світу, і ви дізнаєтеся, що є дуже багато людей, здатних виконувати твою роботу. Вам слід постійно вчитися, щоб залишатися конкурентоздатним. Інакше ви застрягнете на своїй роботі до того часу, поки Ви станете непотрібними або на неї не підрядиться хтось за меншу оплату.

То що ж Вам з усім цим робити? Деякі роботодавці достатньо щедрі, щоб забезпечити тренінги для покращення Ваших умінь. Інші ж можуть не мати змоги виділити ні часу, ні грошей для Вашої освіти взагалі. Щоб не ризикувати, потрібно серйозно взятись за свою освіту самостійно.

Ось список способів, як продовжувати навчатися. Багато з них доступні безкоштовно в інтернеті:
  • Читайте книги, журнали, блоґи, Твіттер та веб-сайти. Якщо ви бажаєте заглибитись у вивчення предмету, подумайте про приєднання до розсилок новин. 
  • Якщо ви справді хочете розібратись в технології, приступайте до діла -- пишіть код. 
  • Завжди намагайтеся працювати з наставником, бо якщо ви найкращий у колективі, це може ускладнити Вашу освіту. Хоча від кожного можна чогось навчитися, набагато більше можна почерпнути від того, хто розумніший чи досвідченіший за Вас. Якщо ж ви не можете знайти вчителя, переходьте до наступних пунктів. 
  • Використовуйте віртуальних учителів. Знайдіть в інтернеті авторів і розробників, які Вам справді до вподоби, і читайте все, що вони пишуть. Підпишіться на їхні блоґи. 
  • Вивчайте фреймворки та бібліотеки, які ви використовуєте. Якщо ви знаєте, як що-небудь працює, то можете краще його використовувати. Якщо вони мають відкритий код, то Вам дуже пощастило. За допомогою дебаґґера покроково проходьте код і спостерігайте, що відбувається під капотом. Ви побачите код, який писали і перевіряли дуже розумні люди. 
  • Кожного разу, коли ви зробили помилку, виправили баґ, або зіткнулися з проблемою, постарайтесь розібратися, що сталось насправді. Скоріше за все, ще хтось зіткнувся з подібною проблемою і опублікував її в інтернеті. Google -- Ваш друг:) 
  • Прекрасний спосіб щось вивчити -- вчити це або говорити про це. Коли люди збираються Вас слухати, і задавати Вам запитання, у Вас буде чудова мотивація вчитись. Спробуйте lunch’n’learn на роботі, приєднайтесь до групи користувачів, або відвідайте якусь місцеву конференцію. 
  • Приєднайтеся до навчальної групи, або створіть нову (як-то спілка вивчення "узорів"-паттернів), або приєднайтеся до місцевої групи користувачів мови, технології чи дисципліни, яка Вас цікавить. 
  • Відвідуйте конференції. Якщо ж не маєте змоги -- багато конференцій транслюються онлайн безплатно. 
  • Далеко їхати? Слухайте подкасти. 
  • Користувалися статичним аналізом кодової бази? Бачили попередження свого середовища розробки (IDE)? Дізнайтеся, що вони повідомляють і чому. 
  • Послухайте пораду Pragmatic Programmers та вивчайте нову мову програмування кожного року. Принаймні вивчіть нову технологію чи інструмент. Це дасть Вам нові ідеї, які ви зможете використати у технології, з якою працюєте зараз. 
  • Не все, що ви вивчаєте, повинно буди пов’язане з технологією. Вивчайте свою галузь роботи, щоб краще розуміти вимоги і допомагати в розв’язанні бізнес-проблем. Вчіться бути продуктивнішими і краще працювати -- це також дуже хороший варіант. 
  • Поверніться до школи.  (?)
Було би класно мати таку можливість, як Нео з “Матриці” і просто завантажити усю необхідну інформацію у наш мозок. Але, на жаль, такої можливості немає, тому доведеться тратити час. Вам не треба проводити кожну вільну годину навчаючись. Трохи часу кожного тижня - це набагато краще, ніж нічого. Повинне бути життя і поза роботою.

Технологія змінюється швидко. Не відставайте.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire