Custom Search

mardi 13 décembre 2011

(Translations) Beauty Is in Simplicity - Jørn Ølmheim

Оригінал статті можна прочитати тут.

Beauty Is in Simplicity - Jørn Ølmheim
Краса у простоті

Jørn Ølmheim
Є відома цитата Платона, яку, на мою думку, варто знати і пам’ятати усім розробникам програмного забезпечення.


У характері, в манерах, в стилі, у всьому цьому найпрекрасніше - простота.

Усього в одному реченні описані всі цінності, до яких ми повинні прагнути як розробники програмного забезпечення.

Ось кілька властивостей, які ми прагнемо надати коду:
  • Легкість читання
  • Легкість підтримки
  • Швидкість розробки
  • Невловиме поняття краси

Платон каже, що всі ці якості можна досягнути через простоту.

Що таке гарний код? Це дуже суб’єктивне питання. Сприйняття краси, як і будь-чого іншого, залежить від нас самих. Люди з художньою освітою сприймають красу не так, як люди з технічною освітою (чи, принаймні, мають інший підхід до краси). Знавці мистецтв при оцінці краси програм порівнюють їх з творами мистецтва, натомість науковці згадують симетрію і золотий переріз та намагаються звести все до формул. Наскільки я знаю, більшість аргументів обох сторін ґрунтується на простоті.
Пригадайте той код, який ви вивчали. Якщо ви не вивчали чужий код, зараз же припиніть це читати і знайдіть який-небудь відкритий код для вивчення. Негайно! Пошукайте в інтернеті якийсь код на вашій мові програмування, написаний відомим і поважним експертом.

Ви вже повернулись? Чудово. На чому ми зупинилися? Ага... Я помітив, що код, який я вважаю красивим, має декілька спільних ознак. Головною з них є простота. Я вважаю, що незалежно від того, наскільки складна програма чи система в цілому, окремі частини повинні бути простими: прості об’єкти з простими обов’язками, які містять так само прості, сфокусовані методи з описовими назвами. Дехто вважає, що короткі методи на 5-10 рядків коду -- це занадто, і цього важко досягнути на деяких мовах, але я вважаю, що все одно така стислість є бажаною метою.

Отже висновок такий: гарний код -- це простий код. Кожна окрема частина повинна залишатися простою, з простими обов’язками та взаємозв’язками з іншими частинами системи. Саме так можна зробити наші системи легкими в підтримці, з чистим, простим кодом, який можна тестувати, і забезпечувати високі темпи розробки впродовж усього часу життя системи.
Краса народжується і відкривається у простоті.



Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire